Welcome to Our Website

Yeni yargı paketi hazırlığı: Mahkûmlara disiplin affı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’ne göre cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahip bulunuyor. Cezalarının toplamı 10 yıl veya yukarı olan hükümlüler ise toplam cezalarının onda birini herhangi bir cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverme süresine 7 yıl veya daha az kalması şartıyla açık cezaevine ayrılabiliyor.

Müebbet hapse mahkûm olanlar ve nitelikli hırsızlık, yağma, uyuşturucu alım-satımı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma gibi suçlardan ceza alanlar, koşullu salıverilmelerine 5 yıl kala; cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşe karşı işlenen kasten öldürme veya kasten yaralama veya eziyet suçlarından mahkûm olanlar ise koşullu salıverilme tarihlerine 3 yıl kala açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olabiliyor.

Düzenlemeden terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlü bulunanların ise faydalanamayacağı aktarılıyor.

Bakan Tunç, Ankara’daki bir otelde düzenlenen ‘7’nci Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuştu.

Tunç, 2023 yılının sonuna yaklaşırken bir yandan geçen yılın muhasebesini yaptıklarını, diğer yandan da Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda adaletin yüzyılı, haklının yüzyılı yapmak için Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nı hazırlamaya devam ettiklerini belirterek, “Tüm hedefimiz; güven veren, erişilebilir bir adalet sistemini tahkim ederek, milletimizin yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya taşımaktır” dedi.

‘YENİ MAHKEMELERİ KISA SÜREDE FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ’

Güven veren ve erişilebilir adalet için gerçekleştirdikleri en önemli reformlardan birinin Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulması olduğunu söyleyen Bakan Tunç, “20 Temmuz 2016 tarihinde Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirdik ve ihtiyaç doğrultusunda sistemi güncelledik. Adli yargıda, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz istinaf mahkemelerinin sayısını, 2017’de Bursa ve Adana, 2018’de Konya ve Sakarya, 2019’da ise Diyarbakır, Van, Trabzon ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 15 bölgeye çıkardık. 2022’de ise Denizli, Malatya ve Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemelerini kurarak sistemi daha da güçlendirmek için bir adım daha attık. Yeni kurduğumuz bu mahkemeleri de kısa sürede faaliyete geçireceğiz. İdari yargıda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Konya, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz Bölge İdare Mahkemelerinin sayısını, 2020’de Adana ve 2021’de Bursa Bölge İdare Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 9 bölgeye çıkardık” diye konuştu.

‘YENİDEN BİR DEĞERLENDİRME İHTİYACININ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ’

Bakan Tunç, bir basın mensubunun, ‘Futbolda şiddet olaylarına ilişkin hukuken yeni tedbirlerin alınması söz konusu olacak mı?’ sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Ankaragücü- Rizespor maçındaki çıkan olayları tasvip etmemiz mümkün değil. Hepimizi üzen olaylar bunlar. O nedenle Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi noktasında kanunumuz var. Bu kanunun tam anlamıyla uygulanması noktasındaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. 2011 yılında yürürlüğe giren kanunda da önemli yaptırımlar var. Bu yaptırımların şimdi özellikle uygulamada ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırabilmek için de elbette ki yeniden bir değerlendirme ihtiyacının olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda bir çalışma başlattık. Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunumuzda yasak fiillere ve şiddeti teşvik eden hususlarla ilgili olarak cezai yaptırımların artırılması; burada bir kısım yasaklara yönelik yaptırımlar hapis cezasını gerektiriyor, bir kısmı idari para cezasını, adli para cezasını gerektiren hususlar var. Tüm bunlarda özellikle bir değerlendirme yaparak, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi kanunumuzda birtakım değişik ihtiyaçlar olduğunu da tespit ettik. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da biz taslak çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Konunun tüm taraflarıyla görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir